Menü Kapat

AMAÇ

Evrenin başlangıcından beri uzayda var olan radyoaktif maddeler, oluşumunda Dünya’nın bir parçasıydılar ve hem radyoaktivite hem de ürettiği radyasyon daha yaşam ortaya çıkmadan çok önce Dünya’da vardı. Dünyanın oluşumu ile birlikte doğadaki yerlerini alan radyoaktif elementler (çok uzun ömürlü) tabiatları gereği kaçınılmaz olarak radyasyon yayarlar ve doğal bir radyasyon düzeyi oluştururlar. İnsanoğlu dünya üzerindeki varoluşunun ilk anından itibaren günümüze kadar sürekli olarak bu radyasyonla iç içe yaşamaktadır. Ancak insanlık çok uzun bir zaman boyunca varlığının ve olası tehlikelerinin farkında olmadığı bu evrensel fenomeni ancak on dokuzuncu yüzyılın son yıllarında keşfetti.  Dolayısı ile radyasyonun keşfedilmesi ve hızlı bir şekilde fayda sağlayabilecek biçimde kullanılır hale getirilmesi insanlık tarihi ile kıyaslandığında aslında oldukça yakın bir geçmişe sahiptir ve hala insanoğlu onu kullanmanın yeni yollarını öğrenmeye devam etmektedir.

Radyasyonun insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri yanı sıra doğa ve malzeme özellikleri üzerinde de farklı ve çoğu kez de istenmeyen etkileri söz konusudur.  İster nükleer enerji üretimi veya nükleer tıp gibi iyi amaçlı isterse nükleer silah üretimi gibi tehlikeli bir amaçla olsun radyasyonla çalışmanın getirdiği birçok sorun ortaya çıkmakta, radyasyon güvenliği ve atıkların kontrolü en önemli problemi oluşturmaktadır.  Bu nedenle radyasyon güvenliği gerektiren tüm uygulamalarda çalışılan radyasyonun türü, şiddeti, maruz kalınan doz miktarı, olası etkileri, korunma biçimleri, koruyucu donanımlar vb. konular üzerinde hassasiyetle durulması gerekmektedir.

Her biri radyasyon ile ilgili özel bir konuya odaklı gerçekleştirilecek “Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği” eğitim etkinliği serisi ile özellikle Nükleer Teknoloji ve Radyasyon Güvenliği alanında eğitim alan öğrenciler ve genç araştırmacılar için kapsamlı ve yoğunlaştırılmış bir eğitim verilmesi planlanmaktadır. İlk eğitim etkinliğinde özellikle Radyasyon, Radyasyon Kaynakları, Türleri ve Birimleri, Radyasyonun İnsan Üzerindeki Etkileri, Radyasyondan korunma prensipleri, radyasyon güvenliği, nükleer enerji gibi temel konuları önceleyecek, Radyasyon Dedektörleri, Radyasyon Güvenliği Mevzuatı, Radyoaktif Atık Yönetimi gibi konulara giriş yapılacaktır. Eğitim etkinliğinin toplam 4 güne yayılmış 32 saatten oluşması planlanmaktadır.